Stire

Nodul EOSC UE

Comunitatea EOSC este expansivăși, pe parcursul proiectului EOSC Future, mii de utilizatori s-au reunit pentrua descoperi, a face schimb și a utiliza cercetări de vârf și servicii digitale pe o platformă virtuală comună (EOSC Providers Portal și EOSC Catalogue & Marketplace).

Pe parcursul proiectului, platforma EOSC Future a cunoscut o reîncărcare a resurselor și serviciilor, organizate cu instrumente de căutare inteligentă și de filtrare personalizată:

·        Peste 5 milioane de resurse (inclusiv date, software, publicații, materiale de formare și multe altele)

·        Aproximativ 330 de furnizori de servicii

·        475 de oferte de servicii

·        Peste 30 de mărturii de utilizare ”EOSC înpractică”

Începând din acest an, Comisia Europeană va dezvolta arhitectura EOSC prin intermediul nodului EOSC EU, care va fi gestionat și operat de Comisie, pe baza EOSC Future și a precursorilor săi.

Practic, opțiunea de a îmbarca noi servicii prin intermediul EOSC Providers Portal va fi dezactivată începând cu 15 martie 2024. Furnizorii de servicii vor fi contactați pentru a le facilita tranziția către Nodul EOSC EU, în special pentru a transfera datele de contact către proprietarii noului Nod EOSC EU.

Ca parte a acestei tranziții către următoarea fază a EOSC, actuala platformă EOSC, inclusiv EOSC Providers Portal și EOSC Catalogue& Marketplace, va fi eliminată treptat până la jumătatea lunii aprilie 2024. Un calendar mai detaliat va fi comunicat în curând. Se preconizează că Nodul EOSC UE va intra în funcțiune în a doua jumătate a anului 2024.

Informații suplimentare pot fi accesate aici.